Kinderen bewegen van nature graag en vol zelfvertrouwen. Helaas gaat bewegen niet altijd vanzelf. In onze maatschappij zijn we steeds minder lichamelijk actief en op dit moment heeft ongeveer 23% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar een motorische ontwikkelingsachterstand.
Uit eigen onderzoek van de praktijk blijkt ook dat 29% van de kinderen niet goed genoeg kan schrijven om mee te komen met het (schrijf)onderwijs in de klas.
Wil jij dat je kind met vertrouwen het klimrek in gaat? Dat het meer plezier heeft in de zwemles of gymles of leesbaar en pijnvrij leert schrijven? Dat het op school durft te beginnen aan een knutselwerkje omdat het knippen of vouwen eindelijk lukt? Wij helpen jouw kind graag verder zodat het motorisch vaardig wordt, zelfvertrouwen krijgt en weer plezier heeft in bewegen! Maak een afspraak en jouw kind kan vaak binnen een week starten.
Kinderoefentherapie is een specialisatie van oefentherapie Cesar/Mensendieck en gericht op het helpen van kinderen bij het verbeteren van hun motorische vaardigheden. Wij helpen jouw kind zodat het:
We starten met een intake met ouder(s) en/of verzorger(s), soms is het kind ook bij de eerste afspraak aanwezig. Daarna doen we een onderzoek waarbij we zowel naar de kwaliteit als de kwantiteit van het bewegen kijken. We kunnen zowel de grove als de fijne motoriek goed onderzoeken met diverse testen. We schrijven een verslag met een duidelijke analyse, doel en plan. We leggen je uit wat we hebben gezien en vertellen je hoeveel behandelingen we nodig denken te hebben om jouw kind verder te helpen. Daarna starten we met de behandelingen.
De basis van onze behandeling is plezier in bewegen stimuleren door spelenderwijs met je kind te werken. Jouw kind ervaart het oefenen daarom vaak als spelen. Iedere week geven we tips en adviezen mee om thuis verder te kunnen oefenen. Na het aantal afgesproken behandelingen doen we opnieuw onderzoek naar de voortgang en schrijven we opnieuw een verslag. Als het nodig is kunnen we het traject tussentijds nog verlengen.
Wij gaan ervoor dat jouw kind weer plezier en zelfvertrouwen krijgt binnen het bewegen!
De vergoeding van kinderoefentherapie komt uit de basisverzekering (altijd 18 keer). Als een verlenging nodig is kan dat vanuit jouw eigen aanvullende verzekering of door een chronische verwijzing aan te vragen bij je huisarts. Klik op de button hieronder voor meer informatie over vergoedingen.
Enthousiast geworden? Gun jij je kind een betere motoriek en plezier in bewegen? Of wil je gewoon even meer informatie? Neem contact met ons op en we helpen je snel verder!
De eerste weken als ouders komt er veel op je af. Je leert je kindje kennen en hebt een compleet nieuwe rol gekregen als ouder. Dit kost veel energie en aandacht. Ongemerkt kan het dan gebeuren dat jouw kindje een voorkeurshouding heeft ontwikkeld waarbij het steeds naar één kant kijkt. Een voorkeurshouding kan zorgen voor een scheve schedel en asymmetrie in het gezicht. Daarnaast belemmert het een gezonde motorische ontwikkeling, omdat één kant van het lichaam zich sterker ontwikkelt dan de andere kant.
Bij Balans in bewegen is Elise gespecialiseerd in voorkeurshoudingen bij baby’s. Zij helpt je graag verder om de voorkeurshouding te verminderen en de symmetrische motorische ontwikkeling te stimuleren. Bij jonge baby’s komt ze ook bij jou aan huis zodat het minder belastend is voor jou en jouw kindje. Elise werkt alleen in Den Haag, voor baby’s in Katwijk werken we graag samen met andere praktijken.
Jouw kindje aanmelden?
De eerste jaren groeien en ontwikkelen kinderen sneller dan in enige andere fase van hun leven. Van een hulpeloze baby tot een peuter die rent, springt en overal op klautert. Spelenderwijs leert jouw kind vaardigheden die het de rest van zijn of haar leven nodig heeft. Meestal gaat dit vanzelf goed maar soms heeft jouw kind wat extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld bij leren kruipen, lopen of klimmen. Wij helpen je ook als je kind veel valt of een opvallend looppatroon ontwikkelt zoals tenen lopen. Samen zorgen we ervoor dat we een goede basis leggen waar jouw baby of peuter de rest van zijn leven op kan bouwen!
Elise (in Den Haag) en Ranjeeta (Katwijk) kunnen jouw kindje verder helpen op het gebied van bewegen en motoriek. Wist je ook dat we een superleuke peutergym hebben voor alle peuters in Den Haag? Kijk hiervoor meer informatie over onze peutergym.
Jouw kindje aanmelden?
Pubers komen bij ons met voornamelijk problematiek vanuit houding- en beweging. Ze kunnen een vergroeiing hebben van de rug (scolioses) of rugpijn, nekpijn of hoofdpijn. Ook ervaren veel pubers spanningen waardoor ze stressklachten hebben en/of slechter slapen. Vanwege de toename van telefoongebruik en het gamen bij veel jongeren zien we steeds vaker pubers met lichamelijke klachten.
Wij leren je puber:
Eveline, Ranjeeta, Bart en freelancher Esmeralda zien pubers met lichamelijke klachten
Op de praktijk behandelen we ook kinderen (van baby’s tot pubers) met slaapproblemen. Klik hier vor meer informatie over slaapoefentherapie. Of maak direct een afspraak knop maak een afspraak.
Problemen bij de zindelijkheid komen regelmatig voor en zijn vervelend voor zowel het kind als de ouders. Jonge kinderen voelen overdag vaak niet goed of ze aandrang hebben, bijvoorbeeld omdat ze te druk aan het spelen zijn. Hierdoor zijn ze vaak (net) te laat op het toilet. Soms kunnen ze juist ook moeite hebben met het loslaten van de spanning waardoor ze niet goed kunnen plassen of poepen als ze op het toilet zitten.
Oudere kinderen hebben vaker last van bedplassen omdat ze niet wakker worden van aandrang. Ook zien we veel kinderen die te weinig drinken overdag en juist daardoor meer moeite hebben met de zindelijkheid.
Wij kunnen jou en je kind helpen met:
Eveline en Ranjeeta zijn onze therapeuten die jou kind kunnen helpen bij de zindelijkheid.
Wil je jouw kind aanmelden?
Kinderen met problemen binnen de sensorische informatieverwerking hebben moeite met het verwerken van informatie die binnenkomt via de zintuigen. Veel mensen kennen vijf zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en de tast. Veel minder bekend zijn het evenwichtsorgaan (vestibulair), het ‘bewegingsgevoel’ (propriocepsis) en het buikgevoel (interocepsis).
Wanneer jouw kind problemen heeft met de sensorische informatieverwerking kan dit zich uiten in diverse vormen zoals motorische problemen, problemen met zindelijkheid, concentratieproblemen, problemen met plannen, onhandigheid of snel boos worden.
Enkele voorbeelden:
Het traject
We starten de therapie met een oudergesprek en wanneer gewenst, observatie op school. Daarna zien we jouw kind enkele keren op de praktijk en doen we onderzoek naar de motorische en sensorische ontwikkeling van jouw kind. We schrijven een uitgebreid verslag met een sensorisch profiel en adviezen voor thuis en op school. We bespreken samen met ouders de analyse, het behandeldoel en -plan. Ook bespreken we samen hoe vaak we jouw kind gaan zien om te werken aan de doelen. De trajecten zijn vaak kort waarbij de focus ligt op het kunnen toepassen van het geleerde in het dagelijks leven van jouw kind. Je krijgt dus veel praktische adviezen en oefeningen. Binnen de praktijk zijn Elise en Lauran gespecialiseerd in de sensorische informatieverwerking, we helpen je graag verder!
Vergoeding en wachttijden
De vergoeding voor sensorische informatieverwerking is een beetje anders dan voor alleen motorische therapie. Het schoolbezoek en onderzoeksverslag worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, hiervoor rekenen wij daarom €125,- per traject. De wachttijd voor een traject ligt op dit moment tussen 2 en 3 maanden, we doen ons best om jouw kind zo snel mogelijk te helpen!
Wil je jouw kind aanmelden?
Maandag
08.30 - 21.00
Dinsdag
08.30 - 18.00
Woensdag
08.30 - 17.00
Donderdag
08.30 - 21.00
Vrijdag
08.30 - 17.00
© 2025 Copyright
Balans in Bewegen
Den Haag - Katwijk - Noordwijk